Suinarda

Oud-leerlingen en -leerkrachten DBZ

Articles

Aaron Botterman op het EK Atletiek 800m in Tallinn, Estland

Reeksen vrijdag 10 juli 2015
Aaron hield in een tactische race het hoofd koel. Met nog 250 m te gaan, nestelde hij zich in tweede positie. Dankzij een sterke laatste rechte lijn hield hij die plaats vast. Hij werd tweede in 1’52”91 en mag morgen zijn halve finale lopen.

Aaron Botterman, die op heel wat applaus van het lokale publiek kon rekenen. zat in de vierde en laatste reeks van de 800m. Met onder meer de Ier English – PR 1.44.84 – en de Duitser Krüger – PR 1.45.79 – was de concurrentie niet van de poes. Aaron moest in zijn reeks bij de eerste drie eindigen of rekenen op één van de beste vier verliezende tijden. Gelukkig is Aaron een echte kampioenschapsloper en kan hij zowat alle mogelijke wedstrijdscenario’s aan. Vanuit baan acht vertrokken werkte Aaron zich naar voren. Na een passage van 57.50 schoof hij goed tweehonderd meter vóór de finish naar de derde plaats op. In de laatste rechte lijn kon hij controlerend zonder veel energie te verspillen de klus afmaken. Als tweede plaatste Aaron, die 1.52.91 klokte, zich na Krüger rechtstreeks voor de halve finales van morgen. Hij hield English (1.52.91) en de Brit Blundell (1.52.97) af.
Het tempo was te traag. Ik wist ook dat op het einde iedereen snel zou zijn. Daarom ging ik op 250m van het einde naar voren. Bij het ingaan van de laatste rechte lijn positioneerde ik me uit de wind in het spoor van de Duitser Krüger. Mijn laatste rechte lijn was heel goed. Ik zag de concurrenten komen, maar ik wist mijn tweede plaats al bij al relatief vlot vast te houden. Ik ga door zonder veel krachten te verbruiken. Dat is een goede zaak voor de halve finales van morgen, analyseerde Aaron zijn puike race.

De video van de reeks van Aaron kan je hier bekijken.

Halve Finale zaterdag 11 juli 2015


Aaron Botterman/KAAG kon in de halve finale van de 800m geen finaleplek afdwingen. Na een rommelige race met veel geduw en getrek, miste de Oost-Vlaming op het einde de energie om nog voor de dichte ereplaatsen mee te sprinten. Hij finishte 7de in 1’49”88.

Aaron Botterman, met 1’46″17 een derde persoonlijke beste onder de deelnemers van de eerste halve finale, hanteerde een gelijkaardige tactiek als in de reeksen: vanuit een derde-vierde positie probeerde hij zicht te houden op de eerste plaatsjes zonder teveel in het gedrum te verzeilen. Het verschil met de reeksen was dat het een pak harder ging in de openingsronde en dat ook aan de overzijde, met nog 250m te gaan, de gashendel meteen volledig open ging.
Die snelheid bleek voor Botterman, twee jaar geleden tweede op het EK voor junioren, nog net te hoog en hij kwam in de laatste rechte lijn niet meer in aanmerking voor de eerste posities. Botterman finishte als zevende nog net onder de 1’50 (1’49″88). Zijn relaas:
Ik dacht dat ik vrij goed zat, maar ik heb in de eerste ronde te veel energie moeten verbruiken om me goed te positioneren voor de laatste ronde. In de eerste bocht lag ik al bijna tegen de grond, het ging er inderdaad potig aan toe. Iedereen wilde in een goede positie aan de laatste ronde beginnen”, reageerde Aaron meteen na de wedstrijd. “Ik dacht dat ik net als Rieti maar enkele concurrenten in de gaten zou moeten houden, maar hier was iedereen snel. In de laatste ronde zat ik een hele tijd ingesloten aan de binnenkant. Ik kon me nog wel vrij maken en geloofde ook dat ik nog kon opschuiven, maar in de laatste 200m had ik niet genoeg jus meer in de benen om nog te kunnen versnellen. De eerste ronde heeft me hier das omgedaan. Ik was naar Tallinn gekomen om de finale te lopen. Dat is niet gebeurd en dus ben ik ontgoocheld.
Aaron Botterman maakt nu van een snelle chrono in de Nacht volgende week zaterdag een nieuw doel. Daar wil ik minstens even goed doen als vorig jaar. In Heusden zal ik vooral moeten proberen te volgen. De koers zal er wellicht ook veel gestrekter verlopen. Dat is zeker meer in mijn voordeel.