Suinarda

Oud-leerlingen en -leerkrachten DBZ

Articles

Topjubileumtreffen: grootste aantal, warmste sfeer, luidste babbel: Warme oud-leerlingen bezorgen ex-leraars deugddoende avond met positieve ‘posthume’ feedback en omgekeerd werd er geëvalueerd met zoenen i.p.v. cijfers

Blakend van ontmoetingsvreugde 6 MTWI 2006 met Guido, Fien, JM, Laure, Luc, Ellen, Pieter, Sofie, Jietse en Eddy, vol in Don Bosco's spirit, 'onder de mannen', al zijn het hier vooral vrouwen

Jubileumreünie 26 11 2016 met 1991 EC met Michel Soudan, Bruno Haemers, Sven Van Loock, Johan Statius en Jurgen

Als je zo de oude refter uit de donkere kou (1°C) binnenkwam, werd je ondergedompeld in een broebelbad van vele decibels geproduceerd door 256 mensen die elkaar in vijf jaar niet meer gezien hadden en die alles in één ruk bij een glas bubbels willen bijgepraat krijgen. Een audio jacuzzi met tinnitus of andere beschadigingen van de buis van Eustachius als gevolg? Sinds het ontstaan van de jubileumbijeenkomst – 35 of 25 (?) jaar geleden, zelf een jubileum waard – is dit mijn dag. Als leraar ontmoet je er de concrete resultaten van je levenstaak. Als dat al niet de moeite is. En tussen (oud-)leerlingen zelf gaat het zeker niet louter om nostalgie, maar om uitwisseling van waar sta ik nu en jij, qu’est-ce qu’on a fait de nos 10, 20, 25, 50 ans?, om het met Christine Ockrent te zeggen. Don Bosco was weer een oratorio. In de taal van ‘Iedereen beroemd’ is dat een plaats waar vele levenslijnen elkaar kruisen, ja waar zelfs dbz-alumni van Frankfurt, Michel Soudan, tot Shanghai, Karel Eloot, contact legden. Kortom een hart-boven-hard-versterkende belevenis, nietwaar, Wouter? Het is een ijzersterke formule omdat ze zo simpel is: breng oude vrienden samen rond spijs en drank en je creëert zelf genererende stroom.

Dat er nog marge voor progressie is of dat er rek zit op zo’n jubileumbijeenkomsten moeten volgende randbemerkingen bewijzen.

1/ “Ik had er toch meer verwacht van mijn klas”
Jaaa! Wij herhalen het elke keer. Kom niet alleen, neem je repertorium, fb, mail, telefoon en SPREEK AF. Normaal heeft elke klas een klasafgevaardigde die liefst 3 maand voorop driftig begint rond te bellen, in verscheidene rondes, ‘kom je’. En als die afgevaardigde zelf niet uit zijn of haar kot komt, kom er zelf uit. Neem zelf de uitdaging aan en de hoorn op. Met drie tot vijf zijn is al een succes, want met alle 20 kun je ook niet spreken. Tip: breng een symbolisch iets mee: een foto, een oude K.O., een stuk Berlijnse Muur, een oude video of CD met jullie eindwerk … En ja, vanaf augustus 2017 is de datum geprikt, eind november 2017.

2/ “Zet een project op met jullie fantastische klas”
Als we nog eens samenkomen binnen 5 jaar, gaan wij een jaarboek van onze groep gemaakt hebben, bijvoorbeeld Silver Class of 1996 of It was 20 years ago today …, inhoud en format te bepalen door een miniredactiecomité ad hoc. Het kan een dichtbundel zijn met gedichten, tekeningen … van alles, een modern poessiealbum; het kunnen 20 levensverhalen zijn, een stuk voor stemmen of voor beweging, een evocatie … Dat moet toch kunnen? Dat leidt tot de volgende ideaalwerking.

3/ De autonome cellen (afgekeken van Al Quaeda?)
Eigenlijk moeten klassen volledig autonoom zelf kunnen samenkomen, bv. rond een zelf in gang gestoken project zoals hierboven. Kan op school, maar hoeft niet. Er zijn al zulke groepen, bv. rond Gerard De Baere en Omer Mattheeuws (1959 LG), of Arnold Strobbe (1963 LG), of The Guido Elias Connection met Dirk Blomme, J-Ph. Dumarey, J.-Cl. Gunst, Mark Van Renne, … (1974 WeB), die nu 29/11 samenkomen bij Oscar Bousard (1976, EC) in ’t Gavrije in Gavere. Als het ooit op een salesiaanse wereldrevolutie komt, kunnen we die cellen activeren …
Elke jubileumbijeenkomst heeft natuurlijk haar eigen touch. Voor mij was het emotioneel om diverse aspecten. Met Bruno Haemers, Sven Van Loock en Michael De Weert (1991, EC) hebben we nog (eens) de Muur van Berlijn afgebroken, een zeer bewogen historische gebeurtenis waar wij middenin stonden als Mauerspechten. Heerlijk weerzien, spontane sfeer, op te nemen voor interviews, met Michel Soudan en Jurgen, Mario De Schampheleire en met doelman Johan Statius. Voorts was 2006 mijn laatste jaar les geven (ook van Luc Vlerick) en aan elke klas bewaar ik speciale herinneringen, 6 LM met Charlotte, Mats, Sari, Margot, Lise, die er waren; 6 MTWE, ik zag alleen Joke De Bie, 6 LaWi met Rein, Pieter, Emilia, Wouter, er mochten er inderdaad meer zijn, en uiteraard het warme nest van 6 MTWI, waarvan Sofie, Pieter en Ellen, ja een klaskoppel, Jietse (tip: Andrea Maier, Zomergasten, 28/8; cf. Ook Aubrey de Grey), Laure en Fien aanwezig waren. Ze zouden een mens zo weer de klas in trekken. Voorts was het ook een hartelijk weerzien met de 1981 WEBb van Jo Vyncke, Frank De Wilde, Dirk Vlerick, Martin Wollaert, met de 1976 EC en WEBa waar Freddy De Bie, Denis Pieters, Frank Deruyck, Luk De Baets de afwezigheid van Oscar Bousard poogden te camoufleren. Bedankt, het zijn die avonden die een mens motiveren en inspireren met een jaargang ideeën om verder te doen. Een wijs symptoom: er waren veel taartjes over, geen tijd, er moest te veel bijgepraat worden. (JMS)