Suinarda

Oud-leerlingen en -leerkrachten DBZ

Nieuws

Nieuwsoverzicht

Nieuwsberichten die op de homepage verschenen

 • Suinarda, post-corona

  Door de versoepelingen in de coronamaatregelen is er opnieuw een en ander mogelijk. Het Suinardabestuur is daarom volop bezig met een tof najaar in elkaar te puzzelen. De klassieke activiteiten worden opnieuw georganiseerd.

 • Een zomernummer om bij te dromen

  Dit jaar kwam er geen winter-, maar wel een lentenummer en daarom verwelkomen we nu het zomernummer. Het werd er een over de vele vakantieactiviteiten op DBZ. Een nummer vol nostalgie, met vele foto’s, maar ook kan je erin lezen over de Australian Connection van DBZ of over Bjorn Vandewege die opklom van de Elbigenalp tot op de Mount Everest en natuurlijk over onze drie oud-leerlingen die deelnemen aan de Olympische Spelen. De volledige inhoud van het nummer vind je hier.

 • Lidgeld, vervelend, maar echt nodig

  We vragen het via mail, via brief en ook via deze website. Zoals elke vereniging hebben we lidgeld echt nodig. Het is belangrijk voor ons voortbestaan. Gelukkig krijg je er heel veel voor terug.

 • Ze zijn er, de lente en het lentenummer

  Zelden zat het tijdschrift zo boordevol informatie. Het vak Geschiedenis, vroeger en nu, binnenste buiten gekeerd. Ook lees je wat over Don Bosco en zijn omzwerving door Zevergem, over schoollopen in WO II, er is een diepgaand interview met oud-leerling minister Diependaele en nog veel meer. Je kan het allemaal lezen in het nieuwe Lentenummer van Suinarda. De inhoud vind je hier, maar als je geen betalend lid bent, kan je er alleen maar over dromen. Klik dan snel op deze knop en schrijf over. Dat is nu wat je een win-winsituatie noemt.

 • DBZ gaat steeds voor de top

  In 1955 bedwongen de DBZ-Lourdesfietsers de Tourmalet. Op deze oude foto herkennen we Emile De Boe, Van Herck en Edouard Verschraegen.
  Dit jaar duikt Suinarda in de geschiedenis. Het verhaal van Don Bosco Gent tijdens WO II wordt verteld en het winternummer ontrafelt de geschiedenis van Geschiedenis.

 • 2021: een knuffeljaar

  Het suinardateam wenst jullie een jaar zonder corona, een jaar met leuke terrasjes, gezellige etentjes, maar vooral een jaar vol warme ontmoetingen met vrienden of familieleden die je al veel te lang niet gezien hebt.

 • Het is herfst

  De herfst, dat zie je aan de kleuren van de bladeren, maar ook het herfstnummer van Suinarda ademt die sfeer. Het gaat deze keer dan wel over economie, je kan de coronaversie van de klasfoto’s bekijken, maar vooral de stemmige oude verhalen en foto’s creëren de nostalgie die past bij dit seizoen.
  De inhoud kan je hier bekijken.

 • WO II op DB Gent

  De 4 LG (nu het 3de jaar) uit 1939 maakte de oorlog mee vanop DB Gent, dat toen pas 5 jaar bestond.
  We zien van boven naar beneden en in stofjas: Marcel Herrebout, Jozef De Rouck, Gabriel Bogaert, Gustaaf Van Laeken, Emiel Bracke, Gaston Leenknecht, Leo Van De Wilt, Frans De Gendt, Wim Leys, Adolf Viaene, Raymond Lelièvre, Henri Fiers, Alfons Van Caelenberg, Gerard Baeyens, Wim Uyterwael, Paul Van den Hauwe, Frans Verbesselt, Herman Pauli, Jan Geuens en Jozef De Decker, de latere stichter van DBZ.

 • 2020, de verloren generatie?

  Elk jaar in mei bezoekt Suinarda in elke klas van de zesdes de toekomstige alumni van DBZ. Corona stak daar een stokje voor: help één minuut mee om jouw generatie van vergetelheid te behoeden.

 • Onze oprechte deelneming...

  In de nacht van 9 september is Marie Louise De Keyser (83), echtgenote van oud-leraar en oud-leerling Gerard Brackman (1957 LG), stichtend eerste voorzitter van Suinarda overleden. We herinneren ons Marie-Louise als een warme persoonlijkheid, steeds gastvrij voor wie bij haar op bezoek kwam en behulpzaam op de activiteiten van Suinarda waarop Gerard aanwezig was. We wensen Gerard en de familie veel sterkte. Meer op onze facebookpagina

 • Ook in '58 kon de boog niet altijd gespannen staan

  De middagstops van de fietstochten zijn wereldberoemd op DBZ. Hier zie je zo’n stop in Gueret op weg naar Lourdes in 1958. We herkennen Gerard De Baere (1959 GRLA), maar wie zijn de anderen? Als jij het weet, mail het ons.

 • Dirk Blomme, adieu maat

  Op 30 juli overleed, na een slepende ziekte, collega, vriend en oud-leerling (1974 WEB) Dirk Blomme. De ganse Suinardafamilie treurt en leeft mee met zijn geliefden. Jean-Marie schreef daarom een hommage aan Dirk.

 • Suinarda verwelkomt de nieuwe alumni!

  Op 30/6 studeerden ongeveer 250 leerlingen af op DBZ. Dat zijn nu de nieuwe leden van Suinarda. Je kan de klasfoto’s en de individuele foto’s (oud-leerling met ouders) in ons fotoalbum bekijken . Om de twee dagen verschijnt er een nieuwe klas. Bezoek onze site dus regelmatig.

 • Coronatijd voor Suinarda

  Niets of niemand kon ontsnappen aan de coronamaatregelen. Ook Suinarda niet. O.a. onze bestuursvergaderingen, het bezoek aan brouwerij Huyghe, een leuk etentje en nog meer, het werden doorstreepte titels of lege plaatsen in onze agenda’s. Pas in de vakantiemaanden zal er beslist worden wat verschoven wordt of wat wegvalt. Maar vooral de school, directie en leerkrachten hebben enorm gepresteerd om alles in goede banen te leiden. Enkele sfeerbeelden hiervan zie je in ons fotoalbum .
  Hou ook de kalender hiernaast in de gaten als je op de hoogte wil blijven van de activiteiten.

 • 't Is lente! Ook voor het nieuwe tijdschrift

  Het lentenummer van Suinarda is sprankelend, hot als het weer in mei en zoals je op de foto ziet, ICT op DBZ speelt een belangrijke rol.
  De inhoud vind je hier. Dat wil je niet missen.
  Nog geen lidgeld betaald? Snel doen. 15€ naar BE49 0017 7638 7571.

 • Iconen op DBZ: 'de meester'

  Henk Van Wayenburgh, Nederlandse Salesiaan, coadjutor (broeder), jarenlang boegbeeld van het secretariaat en van de dienstbaarheid op school. Niets kon je hem misvragen. Bemerk de steeds aanwezige doos ‘Haagse hopjes’ naast hem.

 • Oud-collega Hugo De Backer is overleden

  Hugo De Backer (6/12/1931 – 9/4/2020) oud-collega en -studieleider in de hogere cyclus overleed in het AZ Groeninge (Kortrijk) op donderdag 9 april. Hij woonde in het WZC te Deerlijk waar hij zeer actief was in de plaatselijke gemeenschap. In februari kende de culturele raad hem nog de trofee van verdienste toe voor zijn werk als organist, toneelspeler en corrector van boeken en brochures. Ook op gevorderde leeftijd herkennen we nog de Hugo zoals hij ook op DBZ schitterde. Wij bieden Jeannine onze oprechte deelneming aan.
  Jean-Marie Schepens schreef een mooi, voor ieder die hem kende, herkenbaar eerbetoon aan Hugo.

 • Suinarda wenst al haar leden een zalig paasfeest

  In deze tijden staat gezondheid voor jou en je geliefden op de eerste plaats, maar Pasen is ook een feest van heropstanding. En dat is wat we nodig hebben na zo’n duistere coronaperiode.
  We laten jullie via deze klik ook genieten van de paasboodschap van de directie van het college.

 • Suinarda en brouwen, dat klikt. Maar niet in april!

  Kristiaan Van Laecke, oud-voorzitter van Suinarda, vertelde ons dat “zijn” ILVO (de afdeling plantaardig onderzoek) gaat samenwerken met brouwerij Huyghe om o.a. de kwaliteit van brouwgerst te verbeteren. Dat past perfect in hun onderzoek naar nieuwe of terugkerende lokale teelten.
  Kwaliteit en smaak is in deze context belangrijk en daarover kan Karl Vanquatem (1986 WeB) een en ander vertellen, want die is een van de brouwmeesters van brouwerij Huyghe. De banden zijn dus stevig.
  Het is daarom evident dat we met de oud-leerkrachten van DBZ die brouwerij gaan bezoeken. Alleen, 24 april lukt zeker niet. De kleine coronabeestjes hebben anders beslist. Wanneer het dan wel lukt, hoor je zeker later.

 • Het winternummer, je wil er vast meer over weten

  Waarom komen Matthias en Barbara uit het verre New York naar DBZ of hoe zat dat met die stinkbommen in de les chemie? Wat heeft Gerard Brackman te vertellen? Of Dirk Lippens? Je komt dat allemaal – en nog veel meer – te weten in het nieuwe winternummer van Suinarda. De inhoud vind je via deze klik, maar als je geen betalend lid bent, kan je er alleen maar over dromen. Klik dan snel op deze knop en schrijf over. Dat is nu wat je een win-winsituatie noemt.

 • Het winternummer en zijn oproep

  Zoals steeds staat het tijdschrift vol met allerlei leuks of boeiends. Wie kreeg geen scheikunde van “Jef” Van Braekel, kent niet bijna iedereen Dirk Lippens of Gerard Brackman, hoe komt het dat een New Yorker trouwt in Zwijnaarde? Je leest dat allemaal in het winternummer 2020. Tenminste als je een betalend lid bent van Suinarda. Dan krijg je trouwens drie keer per jaar zo’n toffe lectuur in je bus.
  In dat winternummer zit ook de oproep om het lidgeld voor het nieuwe jaar te storten. Dat doet gelukkig de grote meerderheid. Maar als je vorig jaar niet betaalde, krijg je nu geen tijdschrift meer en geen herinnering aan het lidgeld en stilaan vervreemd je van de DB-familie. Dat is spijtig, maar er is iets aan te doen.
  Schrijf €15 over op rekening BE49 0017 7638 7571 van Suinarda, met de vermelding “lidgeld” en je naam als oud-leerling.
  Een minuutje werk, een gans jaar plezier.

 • DB-fietstochten in de oertijd

  LG 1958 met herenfietsen en koplampen, bagage op de fiets, broeken en soutanes die in de ketting draaiden.

 • 2019, enkele bedenkingen

  Eigenlijk leek het voorbije jaar niet zo druk. Dat was schijn. Onze leden ontvingen drie mooie tijdschriften – en dat is op zich al de moeite waard – er was het mosselfeest en een avondje kunst, zo’n 200 alumni pasten via onze website hun persoonlijke gegevens aan, een honderdtal vond het tof om in het fotoarchief te snuffelen en enkele foto’s van nieuwe gegevens te voorzien, voor de oud-leerkrachten organiseerden we een fel gesmaakte rondleiding in het ILVO en natuurlijk was er het schitterende jubileumfeest met ongeveer 250 deelnemers. Vele honderden voelen zich dus betrokken met onze vereniging en als we wat met afgeronde getallen werken, bereiken we gedurende elke 5 jaar zo’n 1000 oud-leerlingen om, op school, met ons mee te vieren. Suinarda leeft, dat is zeker.
  Wat leeft, heeft voedsel nodig. Heel belangrijk voor ons is jullie sympathie, betrokkenheid, leuke reacties op ons tijdschrift, website en natuurlijk op Facebook, maar – een beetje lager bij de grond – we hebben ook lidgeld en sponsors nodig.
  Dat lidgeld betalen is een echt een toffe intentie voor het nieuwe jaar.

 • Wat we wensen ...

  Het Suinardateam wenst je fijne feesten en een schitterend 2020!

 • Een jubileum met schwung!

  Op 30 november was het weer zover. De oud-leerlingen met een uitgangsjaar eindigend op 4 of 9 vierden feest. Ze waren met veel en het was echt gezellig, zeker voor de WeB uit 1974. Die zorgden trouwens voor een evenement met een echte show. Alle foto’s vind je achter deze klik

 • Het herfstnummer is er!!

  Zo kleurrijk als de natuur en zo smaakvol als de gastronomie in dit seizoen. In het herfstnummer vindt iedereen zijn gading. Het gaat over muziek van nu (het koor) en van vroeger (Tars Lootens), over belegen meningen (Jo Butaeye) en jonge ideeën (de Tacks), over verre landen (Canada) en over heel dichtbij: de klasfoto’s van de lichting ’18-19. De inhoud vind je alvast hier.

 • De jubileumbijeenkomst op 30 november

  Zoals elk jaar nodigt Suinarda een stel oud-leerlingen uit om een houten tot briljanten jubileum te vieren. Dit jaar zijn alle oud-leerlingen die afstudeerden in een jaar eindigend op 4 of 9 (uitgezonderd 2019) aan de beurt. Traditioneel zijn dat bijzonder leuke en verrijkende samenkomsten. Er komen meestal zo’n 200 oud-leerlingen opdagen, er wordt paella gegeten en een wandeling door de oude (en de nieuwe) schoolgebouwen wordt altijd gewaardeerd. Deelnemen is dus echt belangrijk. Meer uitleg en een inschrijvingsformulier vind je door hier eventjes te klikken.

 • Vergeet het mosselfeest niet!

  Deze traditie gaat dit jaar door op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 oktober. Oud-leerlingen en -leerkrachten komen daar in grote getale naartoe en reserveren dikwijls een tafel, speciaal voor hun groep. Je vindt daar dus zeker de vrienden van toen en van nu. Daar wil je bij zijn. Reserveren kan via deze link.

 • Sabine, een schaterlach door de gangen

  leerkracht, collega of vriendin van zovelen stierf op 23 september. Veel te vroeg.
  Suinarda, samen met de ganse DBZ-familie, treurt om zo’n groot verlies.
  Christophe, Els en Liesbet halen herinneringen op tijdens de rouwplechtigheid.

 • Er zijn zo van die zekerheden

  Het mosselfeest natuurlijk. Op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 oktober gaat het jaarlijks mosselfeest door op DBZ. Afspreken met je klas is de beste manier om een avond gezellig te tafelen, oude verhalen op te dissen of nieuwtjes uit te wisselen. Op de website van DBZ vind je alle details, maar inschrijven kan je via een simpele klik.

ouder recenter