Suinarda

Oud-leerlingen en -leerkrachten DBZ

Nieuws

Nieuwsoverzicht

Nieuwsberichten die op de homepage verschenen

  • Het was een groots feest!

    Met meer dan 300 waren ze. De oud-leerlingen met een eindjaar eindigend op 0, 1, 5 of 6 werden in de bloemetjes gezet op het jubileumfeest van zaterdag 30/4. Aperitief, paella, koffie en taart, maar vooral bakken gezelligheid zorgden voor een fantastische avond. De foto’s vind je in ons fotoalbum.

  • Ook de oud-leerkrachten zijn welkom

    Op deze website kan je lezen over het grote jubileumfeest op 30 april. De jubilarissen van de twee door corona uitgestelde feesten komen nu samen. Er zal dus veel volk zijn. Op zo’n jubileumfeest horen natuurlijk ook de oud-leerkrachten. Dat is niet alleen zeer gezellig, maar hun aanwezigheid wordt zeer sterk gewaardeerd door de oud-leerlingen. De afspraak is dus: zaterdag 30 april om 18.30 u voor een korte herdenking van de overleden leden of om 19 u voor de receptie en de paellamaaltijd. Inschrijven doe je door hier te klikken.

  • Het jubileum komt eraan!

    Alle oud-leerlingen met een eindjaar eindigend op 0, 1, 5 of 6 (uitgezonderd 2020 en 2021) worden uitgenodigd op het jubileumfeest dat doorgaat op zaterdag 30 april We beginnen om 18.30 u met een korte bezinning en om 19 u is er dan receptie en paellamaaltijd. Trommel je klasgenoten op, het wordt een groot feest.
    Schrijf hier dadelijk in. Meer info vind je op dat inschrijvingsformulier.

  • Frank Leys (66), oud-leraar en oud-leerling (1973 LAGR) verliet ons op donderdag 27/1

    Je moest goed luisteren om te begrijpen hoe Frank, met zijn rustige persoonlijkheid, vriendelijk en zacht, diep betrokken was bij DBZ, hoe je zijn stem op verschillende fora kon horen en vooral hoe hij jarenlang zijn leerlingen enthousiast kon maken voor zijn geliefde Latijn, Grieks of antieke cultuur. Een avond cultuur, de poëziewedstrijd, ooit het lerarentoneel, Frank was er te vinden. Een tijd lang was hij bestuurslid van Suinarda. Hij was de unieke inspiratiebron voor verschillende boeken, schreef vele artikels en stelde zijn grote kennis ten dienste van al wie ernaar vroeg.
    Frank, we zullen je missen. Onze gedachten zijn bij Mieke, Kirsten en Evelien. Wij bieden onze oprechte deelneming aan en wensen hun alle sterkte toe.
    Jean-Marie, een collega en vriend, schreef hierbij enkele mooie bedenkingen.

  • Boeiende artikels en een flinke scheut nostalgie

    In het winternummer van het tijdschrift vindt je niet alleen de klasfoto’s van de lichting 2020-2021, ook een aantal jubilerende klassen komt uitgebreid aan bod. Onze oudste oud-leerling (80 jaar alumnus) heeft heel wat te zeggen, je leest verrassende dingen over het meisjesvoetbal op DBZ en het stukje over poëzie in Leiden is om van te snoepen. De volledige inhoud lees je hier.
    Wie (nog) geen betalend lid is weet niet wat hij/zij mist. Slechts €15 op BE49 0017 7638 7571.

  • 5 februari wordt 30 april: het jubileumfeest nogmaals uitgesteld!

    De maatregelen tegen de opmars van de omikronvariant verplichten ons om het zo lang verwachte jubileumfeest van 5 februari uit te stellen. Als nieuwe datum mikken we op 30 april. Omdat plannen dezer dagen echt moeilijk is, is dat niet voor 100% zeker. Wel zeker is dat we volop zullen communiceren. Mochten we nieuwe informatie krijgen, dan horen jullie het dadelijk. Hou deze website en onze facebookpagina goed in de gaten.

  • Het beest verandert van naam, maar niet van streken

    Omikron is nu de naam, maar opnieuw doorkruist het virus onze plannen. We hadden zoveel verwacht van 5 februari, we maakten plannen, maar het jubileumfeest moet worden uitgesteld. Het kan echt niet anders. Een nieuwe datum hebben we nog niet, maar van zodra we die weten, horen jullie het ook. Via deze website of via Facebook gaat dat snel en bovendien komt er dan ook een persoonlijke uitnodiging via brief of mail.

  • 2022, een gezond jaar

    Het suinardateam wenst jullie een schitterend 2022!
    Stap uit de schaduw van corona en laat dit een jaar worden vol warme ontmoetingen met vrienden of familieleden.

  • Traiteur Lemey, pionier van de maaltijden op DBZ

    Het herfstnummer staat in het teken van “eten op DBZ”. Daarin kan een artikel over traiteur Lemey, die van 1962 tot 1995 de maaltijden op DBZ verzorgde, niet ontbreken. Het ganse verhaal, met veel toffe foto’s en leuke anekdotes, kan je hier lezen.

  • Een blad om van te snoepen

    Het herfstnummer 2021 oogt smakelijk. Het thema “Komen eten op DBZ” is daar niet vreemd aan. Van de oude patattenmachine tot de hypermoderne keuken, je leest er alles over, maar ook het bier of de wijn van Don Bosco komen aan bod. Er zijn de verhalen van de hoofdrolspelers en onze studenten vernemen met welk brainfood ze best kunnen studeren. De volledige inhoud van het nummer vind je hier.

  • Twee jubilea in het vooruitzicht

    Corona heeft de Suinardakalender flink overhoop gehaald. Dit jaar is er geen jubileumfeest mogelijk. Volgend jaar echter komen er twee. Eentje op 5 februari voor iedereen met een eindjaar eindigend op 5, 0, 6 of 1. De jaren 2020 en 2021 moeten dan nog eventjes wachten. Het tweede op 19 november voor iedereen met een eindjaar eindigend op 7 of 2. De uitnodiging krijgen jullie later, maar deze data staan wel al vast.

  • Suinarda, post-corona

    Door de versoepelingen in de coronamaatregelen is er opnieuw een en ander mogelijk. Het Suinardabestuur is daarom volop bezig met een tof najaar in elkaar te puzzelen. De klassieke activiteiten worden opnieuw georganiseerd.

  • Een zomernummer om bij te dromen

    Dit jaar kwam er geen winter-, maar wel een lentenummer en daarom verwelkomen we nu het zomernummer. Het werd er een over de vele vakantieactiviteiten op DBZ. Een nummer vol nostalgie, met vele foto’s, maar ook kan je erin lezen over de Australian Connection van DBZ of over Bjorn Vandewege die opklom van de Elbigenalp tot op de Mount Everest en natuurlijk over onze drie oud-leerlingen die deelnemen aan de Olympische Spelen. De volledige inhoud van het nummer vind je hier.

  • Lidgeld, vervelend, maar echt nodig

    We vragen het via mail, via brief en ook via deze website. Zoals elke vereniging hebben we lidgeld echt nodig. Het is belangrijk voor ons voortbestaan. Gelukkig krijg je er heel veel voor terug.

  • Ze zijn er, de lente en het lentenummer

    Zelden zat het tijdschrift zo boordevol informatie. Het vak Geschiedenis, vroeger en nu, binnenste buiten gekeerd. Ook lees je wat over Don Bosco en zijn omzwerving door Zevergem, over schoollopen in WO II, er is een diepgaand interview met oud-leerling minister Diependaele en nog veel meer. Je kan het allemaal lezen in het nieuwe Lentenummer van Suinarda. De inhoud vind je hier, maar als je geen betalend lid bent, kan je er alleen maar over dromen. Klik dan snel op deze knop en schrijf over. Dat is nu wat je een win-winsituatie noemt.

  • DBZ gaat steeds voor de top

    In 1955 bedwongen de DBZ-Lourdesfietsers de Tourmalet. Op deze oude foto herkennen we Emile De Boe, Van Herck en Edouard Verschraegen.
    Dit jaar duikt Suinarda in de geschiedenis. Het verhaal van Don Bosco Gent tijdens WO II wordt verteld en het winternummer ontrafelt de geschiedenis van Geschiedenis.

  • 2021: een knuffeljaar

    Het suinardateam wenst jullie een jaar zonder corona, een jaar met leuke terrasjes, gezellige etentjes, maar vooral een jaar vol warme ontmoetingen met vrienden of familieleden die je al veel te lang niet gezien hebt.

  • Het is herfst

    De herfst, dat zie je aan de kleuren van de bladeren, maar ook het herfstnummer van Suinarda ademt die sfeer. Het gaat deze keer dan wel over economie, je kan de coronaversie van de klasfoto’s bekijken, maar vooral de stemmige oude verhalen en foto’s creëren de nostalgie die past bij dit seizoen.
    De inhoud kan je hier bekijken.

  • WO II op DB Gent

    De 4 LG (nu het 3de jaar) uit 1939 maakte de oorlog mee vanop DB Gent, dat toen pas 5 jaar bestond.
    We zien van boven naar beneden en in stofjas: Marcel Herrebout, Jozef De Rouck, Gabriel Bogaert, Gustaaf Van Laeken, Emiel Bracke, Gaston Leenknecht, Leo Van De Wilt, Frans De Gendt, Wim Leys, Adolf Viaene, Raymond Lelièvre, Henri Fiers, Alfons Van Caelenberg, Gerard Baeyens, Wim Uyterwael, Paul Van den Hauwe, Frans Verbesselt, Herman Pauli, Jan Geuens en Jozef De Decker, de latere stichter van DBZ.

  • 2020, de verloren generatie?

    Elk jaar in mei bezoekt Suinarda in elke klas van de zesdes de toekomstige alumni van DBZ. Corona stak daar een stokje voor: help één minuut mee om jouw generatie van vergetelheid te behoeden.

  • Onze oprechte deelneming...

    In de nacht van 9 september is Marie Louise De Keyser (83), echtgenote van oud-leraar en oud-leerling Gerard Brackman (1957 LG), stichtend eerste voorzitter van Suinarda overleden. We herinneren ons Marie-Louise als een warme persoonlijkheid, steeds gastvrij voor wie bij haar op bezoek kwam en behulpzaam op de activiteiten van Suinarda waarop Gerard aanwezig was. We wensen Gerard en de familie veel sterkte. Meer op onze facebookpagina

  • Ook in '58 kon de boog niet altijd gespannen staan

    De middagstops van de fietstochten zijn wereldberoemd op DBZ. Hier zie je zo’n stop in Gueret op weg naar Lourdes in 1958. We herkennen Gerard De Baere (1959 GRLA), maar wie zijn de anderen? Als jij het weet, mail het ons.

  • Dirk Blomme, adieu maat

    Op 30 juli overleed, na een slepende ziekte, collega, vriend en oud-leerling (1974 WEB) Dirk Blomme. De ganse Suinardafamilie treurt en leeft mee met zijn geliefden. Jean-Marie schreef daarom een hommage aan Dirk.

  • Suinarda verwelkomt de nieuwe alumni!

    Op 30/6 studeerden ongeveer 250 leerlingen af op DBZ. Dat zijn nu de nieuwe leden van Suinarda. Je kan de klasfoto’s en de individuele foto’s (oud-leerling met ouders) in ons fotoalbum bekijken . Om de twee dagen verschijnt er een nieuwe klas. Bezoek onze site dus regelmatig.

  • Coronatijd voor Suinarda

    Niets of niemand kon ontsnappen aan de coronamaatregelen. Ook Suinarda niet. O.a. onze bestuursvergaderingen, het bezoek aan brouwerij Huyghe, een leuk etentje en nog meer, het werden doorstreepte titels of lege plaatsen in onze agenda’s. Pas in de vakantiemaanden zal er beslist worden wat verschoven wordt of wat wegvalt. Maar vooral de school, directie en leerkrachten hebben enorm gepresteerd om alles in goede banen te leiden. Enkele sfeerbeelden hiervan zie je in ons fotoalbum .
    Hou ook de kalender hiernaast in de gaten als je op de hoogte wil blijven van de activiteiten.

  • 't Is lente! Ook voor het nieuwe tijdschrift

    Het lentenummer van Suinarda is sprankelend, hot als het weer in mei en zoals je op de foto ziet, ICT op DBZ speelt een belangrijke rol.
    De inhoud vind je hier. Dat wil je niet missen.
    Nog geen lidgeld betaald? Snel doen. 15€ naar BE49 0017 7638 7571.

  • Iconen op DBZ: 'de meester'

    Henk Van Wayenburgh, Nederlandse Salesiaan, coadjutor (broeder), jarenlang boegbeeld van het secretariaat en van de dienstbaarheid op school. Niets kon je hem misvragen. Bemerk de steeds aanwezige doos ‘Haagse hopjes’ naast hem.

  • Oud-collega Hugo De Backer is overleden

    Hugo De Backer (6/12/1931 – 9/4/2020) oud-collega en -studieleider in de hogere cyclus overleed in het AZ Groeninge (Kortrijk) op donderdag 9 april. Hij woonde in het WZC te Deerlijk waar hij zeer actief was in de plaatselijke gemeenschap. In februari kende de culturele raad hem nog de trofee van verdienste toe voor zijn werk als organist, toneelspeler en corrector van boeken en brochures. Ook op gevorderde leeftijd herkennen we nog de Hugo zoals hij ook op DBZ schitterde. Wij bieden Jeannine onze oprechte deelneming aan.
    Jean-Marie Schepens schreef een mooi, voor ieder die hem kende, herkenbaar eerbetoon aan Hugo.

  • Suinarda wenst al haar leden een zalig paasfeest

    In deze tijden staat gezondheid voor jou en je geliefden op de eerste plaats, maar Pasen is ook een feest van heropstanding. En dat is wat we nodig hebben na zo’n duistere coronaperiode.
    We laten jullie via deze klik ook genieten van de paasboodschap van de directie van het college.

  • Suinarda en brouwen, dat klikt. Maar niet in april!

    Kristiaan Van Laecke, oud-voorzitter van Suinarda, vertelde ons dat “zijn” ILVO (de afdeling plantaardig onderzoek) gaat samenwerken met brouwerij Huyghe om o.a. de kwaliteit van brouwgerst te verbeteren. Dat past perfect in hun onderzoek naar nieuwe of terugkerende lokale teelten.
    Kwaliteit en smaak is in deze context belangrijk en daarover kan Karl Vanquatem (1986 WeB) een en ander vertellen, want die is een van de brouwmeesters van brouwerij Huyghe. De banden zijn dus stevig.
    Het is daarom evident dat we met de oud-leerkrachten van DBZ die brouwerij gaan bezoeken. Alleen, 24 april lukt zeker niet. De kleine coronabeestjes hebben anders beslist. Wanneer het dan wel lukt, hoor je zeker later.

ouder recenter