Suinarda

Oud-leerlingen en -leerkrachten DBZ

Over ons

Suinarda staat voor ...

Suinarda is de vereniging van oud-leerlingen en oud-leerkrachten van het Don Boscocollege te Zwijnaarde, dit wil zeggen: zij die vanaf 1934 in Sint-Denijs-Westrem op het college zaten of les gaven en sinds 1962 in Zwijnaarde.

Iedere oud-leerling die ooit op DBZ afstudeerde of elke leerkracht die in DBZ met pensioen is gegaan, is lid van Suinarda. In de salesiaanse spirit, ‘breng allen samen’, stimuleren we in de praktijk een intensere band door de organisatie van gevarieerde ontmoetingen: de jubileumbijeenkomst van afgestudeerden per vijf jaar, het minivoetbaltornooi, de receptie voor de laatstejaars en steunen we tal van initiatieven op DBZ. Meer activiteiten kunnen steeds, bv. een debat met oud-leerlingen in de politiek, getuigen van de oorlog, een Nieuwkerke-retro-fietstocht door het Heuvelland enz. Alles communiceren we via het tijdschrift Suinarda, de facebookpagina van Suinarda en de website www.suinarda.be met een nostalgisch online archief vol geladen beelden, historische documenten en boeiende levensverhalen en er is natuurlijk ook nog de nieuwsbrief die regelmatig in de mailbus terecht komt. Kortom we willen met Suinarda een platform bieden waar oud-leerlingen en oud-leerkrachten elkaar kunnen weerzien of contacteren en info, nieuwtjes en nostalgische weetjes kunnen uitwisselen.

Suinarda kadert natuurlijk in de grote familie van Don Bosco. We maken daarom deel uit van de nationale en internationale vereniging van oud-leerlingen. Je kan daarover meer lezen op de site van Don Bosco.

O ja, de naam. Kies wat past bij wat je denkt: ofwel de aarde van de zwijnen, waarnaar ook de zwijntjesstoet in Zwijnaarde gedoopt is, ofwel zwin, wat moerassig, vochtig gebied betekent, typisch voor laag gelegen gronden aan de Schelde, Swinaarde, en oud-Nederlands, Suinarda, zoals in ‘hebban olla vogala nestas bigunan in Suinarda’, een penneprobeersel van een middeleeuwse salesiaan …

Wie nog meer wil lezen over de doelstellingen, kan die vinden in onze statuten.