Suinarda

Oud-leerlingen en -leerkrachten DBZ

Nieuws

Er zit meer in WEB 74 en Marc Van Renne dan je denkt

Cover van het boek van Marc Van Renne (WEB 1974), de oorlogsmémoires van Cesar Van Renne, Marcs vader.
Achterflap van het boek van Marc Van Renne over zijn vaders oorlogsbelevenissen
CD-hoes van Marc Van Renne en Björn Soenens

Er zit meer in WEB 74 en Marc Van Renne dan je denkt

De wapenspreuk van de familie van Gruuthuuse en de Jezuïeten, Plus est en vous, hoort de lijfspreuk te zijn van elke leraar die in zijn leerlingen gelooft. Vele leraren ontdekken pas later welke hoop talent ze in hun klas hadden. Dat doen oud-leraars constant. Zo ontdekten wij alweer een paar parels: een boek én een cd van Marc Van Renne van de WEB 1974, waarvan we overigens het laatste nog niet hebben gezien, zie jaarboekproject elders op deze site.

Van Renne nu, blonde guitige leerling, perfect passend in de bonte bende van 23 WEBers van 74, onder wie Dirk Blomme, leraar op DBZ nu. Van Renne besprak voor mij The Old Man and the Sea van Hemingway, waarschijnlijk omdat het een dun boekje was. Hij heeft Luc Vlerick en mij op het mondeling examen ooit de langste en slapste lach van ons leven bezorgd. De oorzaak kennen we al lang niet meer. Wij, als examinatoren, zijn moeten buiten gaan, het lachen wilde niet stoppen, hebben ons uitgebreid geëxcuseerd, maar zijn die voormiddag niet meer bijgekomen. Extremely embarassing.
Soit terzake nu. Marc verbaast ons intussen met andere stuff.

Van Renne en Björn Soenens, chef VRT-nieuws, zingen Johnny Cash en Willie Nelson

Wij laten Marc zelf aan het woord: “Ik maak veel muziek treed op. Onlangs nog met mijn boezemvriend Björn Soenens twee nummertjes gearrangeerd en opgenomen voor Music For Life. Björn is een man van het woord en zijn natte droom was om ooit eens live te zingen. Zo gezegd zo gezongen. De cd is er. We waren live op Radio 1 met 4 nummers. Het cd-tje ligt in veel koffiehuizen e.d. in Gent. € 5 voor Kras, kansarmoede in Gent.” Tof gezongen, echt in de stijl van de twee barden.” More? amazingbearmusic@gmail.com

Le Trou César: eerlijke getuigenisboek met ‘pakkende’ cover

Marc: “Mijn vader, Cesar, schreef in 1949 een boeiend relaas over het georganiseerd verzet in Gent in W.O. II, over hoe hij in de lente van 1944 werd opgepakt door de SS, Buchenwald overleefde, en uiteindelijk een jaar later werd bevrijd door de Amerikanen. Juist omdat hij me veel belangrijke anekdotes heeft verteld, en ‘meester’ Cesar in Gent bekend stond als een speciaal man die een druk bestaan leidde en hij als vader niet de gemakkelijkste was ;-), heb ik getracht mijn kleine verhaal met het zijne te verweven. Het resultaat is “Le Trou Cesar”, het gat van Cesar. (In het Engels, misvorming, lees ik het als ‘de ware Cesar’, red.)
De cover zijn 3 geweven labels, spécialité de la maison (Marc is industrieel ir. textiel, red.): een authentiek kampuniform met zijn origineel gestempeld nummer 60385 en rode driehoek van Belgisch politiek gevangene erop gestikt. De bladwijzer is een geweven reproductie van een potloodtekening van de Destelbergse beeldhouwer Firmin De Vos, die in 1947 mijn vader vlug schetste toen ze met de fiets op weg waren naar Luxemburg.”

Er werden 750 boekjes gedrukt, in de geest van het boek met een stempel genummerd. Met uw bijdrage van € 10 steunt u “Toontje” uit Gentbrugge, een afdeling van Kras Gent vzw, www.krasgent.be, koepel van armoedewerkingen in Gent. Ondertussen is voor Kerst al een belangrijke bijdrage gestort. IBAN: BE92 001 582 392 423 BIC: GEBABEBB – More? www.naametiket.be – www.labelland.be

ouder recenter